Okruženje

Aktivan odmor i posjet zanimljivim obližnjim mjestima

Aljmaš Planina dio je sela Aljmaš, poznatog marijanskog svetišta Gospe od Utočišta u koje hodočaste deseci tisuća vjernika svake godine. Smješten u blizini ušća Drave u Dunav, Aljmaš ima i dobro razvijen seoski, lovni i ribolovni turizam.

Tu možete kušati vrhunska vina i isprobati specijalitete lokalne kuhinje, a onda se i zaputiti ekološko-edukativnom stazom Porić do Erduta. Riječ je o stazi dugoj 12 kilometara koja vodi uz Dunav kroz prekrasnu prirodu povezujući ova dva mjesta.

Ljubitelje aktivnog odmora zanimat će i podatak da kroz Aljmaš prolazi Dunavska biciklistička ruta (EV6) koja povezuje 10 europskih zemalja, 4 UNESCO lokaliteta i 6 europskih rijeka!

Aljmaš
foto: @hrvojeb.hr
Erdut
foto: Aljoša Monar

Erdut, s tri strane okružen Dunavom, očarava svojim predivnim krajolicima, plodnim vinogradima i voćnjacima. Tu svakako posjetite dvorac Adamović-Cseh i srednjovjekovnu Erdutsku kulu.

Dozvolite da vas putevi odvedu i izvan erdutskog kraja, do Osijeka, Vukovara, Vinkovaca i Đakova!

Osijek (25 km od Aljmaša) će vas oduševiti svojim predivnim parkovima, šetnicom uz Dravu, secesijskim zgradama u Europskoj aveniji i Tvrđom koja skriva pregršt zanimljivih povijesnih priča. U blizini Osijeka nalazi se i park prirode Kopački rit, jedno od najvažnijih močvarnih područja Europe te izletište Kuća u prirodi Zlatna Greda, odlično mjesto za ljubitelje prirode, adrenalina i dobre hrane.

Osijek
foto: Ivana Modrić
Vukovar vodotoranj
foto: Predrag Savić

U Vukovaru (35 km od Aljmaša), gradu heroju kojeg su obilježila teška povijesna događanja, možete posjetiti memorijalna mjesta (npr. Spomen dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Središnji križ na ušću Vuke u Dunav). Također, posjetite i Muzej vučedolske kulture, dvorac Eltz u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar, prošećite park-šumom Adica ili se provozajte Dunavom u vukovarskom vodenom autobusu!

Ne preskočite ni Vinkovce (38 km od Aljmaša), najstarije urbano naselje u Europi u kojem se kontinuirano živi već više od 8 000 godina! Grad smješten na Bosutu ima nevjerojatno bogatu povijest pa svakako posjetite Gradski muzej Vinkovci koji se nalazi u samom centru grada. Nakon muzeja obavezno prošećite korzom kojeg krase motivi Oriona, najstarijeg europskog kalendara!

Vinkovci
foto: Viktorija Marošević
Đakovo
foto: Goran Bjelotomić

U Đakovu (66 km od Aljmaša) posjetite katedralu sv. Petra, najveću i jednu od najljepših sakralnih građevina u Slavoniji. U ovom se gradu nalazi i nadaleko poznata Državna ergela lipicanaca. Pastuharna je smještena u samom centru grada, dok se Ivandvor, druga lokacija Ergele na kojoj je smješteno matično stado kobila s mladuncima, nalazi u neposrednoj blizini grada.

Sve što trebate za potpun odmor uma, duha i tijela